Xorosho » Хорошие Книги » Іздрик - Таке (2009)
0
0
10
8 477
47
+125

Іздрик - Таке (2009)

опубликовал Луц 7-12-2010, 11:14
Іздрик - Таке (2009)

Біографія
Ю́рій Рома́нович І́здрик (16 серпня 1962 р.) Прозаїк, поет, культуролог, художник, музикант. Народився, живе і працює у Калуші. В 1984 закінчив Львівську політехніку. Працював інженером. У 1989 заснував часопис текстів і візії «Четвер», який з 1992-го редагує разом із Юрієм Андруховичем. Кожне з чисел часопису укладалося за принципом концептуального альманаху. Один із креаторів станіславського феномену.

Активно включився в мистецьке життя наприкінці 80-х. Брав участь у багатьох виставках та акціях, працював над оформленням книжок та журналів, записував музику. В той же час з’явилися перші публікації в «Четверзі» - цикл оповідань «Остання війна» та поетичний цикл «Десять віршів про Батьківщину». Дещо пізніше публікувався у варшавському андеґраундовому часописі «Відрижка». Знайомство з Андруховичем, а також згуртування довкола «Четверга» молодих івано-франківських авторів виявилося важливим чинником у формуванні Іздрика як письменника. Результатом був вихід з контркультурного підпілля і перша «легітимна» публікація в журналі «Сучасність» повісті «Острів Крк». Яка була позитивно оцінена критикою і згодом з'явилася у польському перекладі на шпальтах «Literatura na Świecie».

Постійне метання поміж музикою, візуальним мистецтвом і літературою, здається, вирішується на користь останньої. Втім, це не заважає Іздрику, постійно наголошуючи на власному дилетантстві, записати два фортепіанні концерти, брати участь у міжнародних виставках, чи, скажімо, проілюструвати перевидану книгу Андруховича «Екзотичні птахи чи рослини».

В 1997 році після неодноразових видруків частинами й уривками з’являється окремою книгою роман «Воццек» - квінтесенція дотихчасових художніх пошуків Іздрика, котра має виразні ознаки вичерпаності певних прийомів та знахідок. Про подібну вичерпаність, - цього разу не формальну, а дидактичну, - щоразу більше свідчать його регулярні культурологічні публікації в газеті «День».

Про себе Іздрик найчастіше говорить так: «Я людина твердих, майже незламних принципів, котрі постійно порушую», що підтверджується й цитатою з «Воццека»: «…проблема винищення мудаків не є вже такою складною. Власне кажучи, вона є есхатологічною проблемою, адже мудаки - практично всі».

Проза
«Острів Крк» (1993)
«Воццек» (1997)
«Подвійний Леон» (2000)
«Інший формат: Юрко Іздрик» (Івано-Франківськ: Лілея-НВ, 2003)
«AMTM» (Львів: Кальварія, 2004)
«3:1» - це «Острів Крк», «Воццек» і «Подвійний Леон» (Харків: КСД, 2009)
«Таке» (Харків: КСД, 2009).


Есеїстика
«Флешка» (2007)
«Флешка - 2gb» (К.:Грані-Т, 2009)

Переклади
Чеслав Мілош «Родинна Європа», разом із Лідією Стефановською (Літопис, 2007)

Редагування
Анджей Стасюк «Дорогою на Бабадаг» (Критика, 2006)


Презентація



Уривки







Конференція




«Таке» Іздрика – книга року.

Іздрик - Таке (2009)

Про книгу Юрка Іздрика «Таке» почали говорити ще до того, як з’явилося її друковане видання. Насамперед у «ЖЖ», на який Іздрик усерйоз підсів ще під час роботи над експериментальним випуском журналу «Четвер», який всуціль складався з дописів юзерів. Майбутні розділи книги письменник викладав в блозі, отримуючи на них часом несподівані відгуки. Далі у вільному доступі з’явилися електронна та аудіоверсії книжки, що характеризує Іздрика як людину широкої душі – справді, популярності авторів сучукрліту не зашкодила б поява у мережі їхніх текстів. Враховуючи вартість паперової книжки, так було б більше шансів, що їх узагалі прочитають.

Книжку Юрка Іздрика «Таке» прикрашає його власне фото, зроблене під час проекту «БОМЖ» – «Без ознак мистецького життя», ініційованого львівським часописом «Просто неба». Оскільки ліричний герой збірки, як і більшість героїв Іздрика, виразно автобіографічний, то десь таким він і виглядає у текстах: трохи мандрівним філософом на зразок Сковороди, трохи пияком із сусіднього бару, трохи маніяком‑параноїком, який із боязкого аутсайдера перетворився на безсмертного гуру Урганта Джамбона Тулку VII‑го, що вибудовує власний світ. Принаймні він завжди понад умовностями соціуму, хоча й сповнений співчуття до його мешканців. Іздрик – бездоганний стиліст, і його тексти, як завжди, заворожують фантастичною грою з сенсами слів і понять, перепадами емоцій – від тонкого ліризму до гнівних прокльонів, іронічністю і влучністю характеристик.

Жодна книжка 2009 року не заслуговувала більше на звання найкращої, і в жодної не було так мало шансів це звання отримати. Далі за сценарієм мали б іти схвильовані репліки небайдужих інтелектуалів, котрі б критично відгукнулися про конкурс «Книга року» від Бі-Бі-Сі, наголосивши на тому, що і проект цей нерепрезентативний, і склад журі непрофесійний, і добір книжок‑учасниць немотивований, а отже, на його результати не варто зважати. Однак, як не крути, а вже п’ять років поспіль конкурс відбувається і привертає до себе увагу читацької громади, залишаючись фактично безальтернативним (Шевченківську премію, здається, вже ніхто не сприймає всерйоз). Добрі чи погані, але визнані лауреатами конкурсу книжки ілюструють процеси, що відбуваються у літературному житті України. Умовно я б схарактеризувала їх як боротьбу «пор’єдного» з «народним». Так, 2005 року премію отримує рафінований галичанин Юрій Винничук із книжкою «Весняні ігри в осінніх садах», наступного ж – апологет усіх лузерів і пияків Сергій Жадан; 2007-й знову приніс нагороду «пор’єдному» романові з претензією на філософські узагальнення (Володимир Діброва, «Андріївський узвіз»). Минулого року на конкурс Бі-Бі-Сі впала злива критики у зв’язку з перемогою роману Люко Дашвар «Молоко з кров’ю». Інтелектуали були обурені тим, що книгою року назвали «бульварне чтиво», «дамський роман», «масліт у його найгіршому вияві». Справді, що може бути ближчим до народу, ніж стовідсоткове «мило» з життя українського села?..

Отож, цього року на конкурсі Бі-Бі-Сі заповідалася перемога «пор’єдного», високоінтелектуального твору – і такими були всі книги «короткого списку». До п’ятірки фіналістів увійшли «Легенди Львова. Книга друга» Юрія Винничука, «Таке» Юрка Іздрика, «Місто з химерами» Олеся Ільченка, «Урізька готика» Галини Пагутяк та «Джури-характерники» Володимира Рутківського. Як бачимо, жодної «попси» – з погляду шанувальників Іздрика. З погляду решти «пор’єдного» громадянства «Таке» було дуже проблемною книгою: досить того, що у ній трапляються матюки, немає належного пієтету перед національною традицією, більшість новел нагадують растаманські байки та ще й, здається, автор висміює частину нашого суспільства… Значну частину.

Відтак, розглядаючи можливих переможців, доводилося констатувати, що навряд чи симпатії журі (у складі Ольги Герасим’юк, Андрія Кузьменка (Скрябін), Андрія Куликова, Мирослава Поповича та Світлани Пиркало) будуть на боці Іздрика. Тому його перемога була такою ж приємною, як і несподіваною. Направду, філософічність Іздрика, що полягає не в розмазуванні однієї-двох прописних істин на 200 сторінок, а в прямому транслюванні трансцендентного знання – з неба, з‑під землі, із власної душі – вчинила диво. Ну, можливо, не диво, але низку особистісних трансформацій – Ольга Герасим’юк, наприклад, плакала, читаючи «Таке». Крім того, Іздрик у парадоксальний спосіб поєднав «пор’єдність» (галицький шарм – його нікуди не подінеш) та народність. Треба думати, що «ходінню в народ» сприятиме вміла менеджерська діяльність харківського «Клубу сімейного дозвілля», адже видана тут книга вдруге отримує відзнаку року, – напрочуд влучний вибір авторів для нечисленних україномовних видань.

Якщо ж серйозно, годі чекати, що з перемогою на конкурсі творчість калуського растамана справді стане «маслітом» (у найкращому розумінні цього слова), бо ж «Таке» – це не просто «таке собі» розважання про життєві історії, які легко і приємно читати на дозвіллі. Тексти Іздрика складні, глибокі й багатопланові – це суцільна «mistake»: можливо, ми всі Господня помилка, а можливо, помилковим є наше ставлення до життя, невміння ним керувати, оволодіти тією радістю, котра нам дається. «Miss take» – одвічна туга за раєм, якого не знаходимо на землі, а Царство Небесне, як відомо, силою береться. «Тake it», – пропонує Іздрик, граючи словами з серйозним виразом обличчя і запрошуючи до оволодіння тяжкою наукою легкого життя для радості й любові. © Т. Трофименко

Іздрик - Таке (2009)

«Суттю моїх книжок є таке собі змагання з мовою, дивні ігри з мовою. Спроба йти за нею, спроба керувати нею. Зокрема такою річчю, як містика тексту».

Іздрик пропонує набратися спокою і тиші такими словами: «Прокидався о п’ятій ранку, пив каву з молоком, курив пахучий тютюн і розмірковував, що ми розтрачаємося на війни, секс, релігії та гроші, хоча маємо все необхідне для прижиттєво-вічного кайфу. Ніхто нікому нічого не винен. Нема ніякого первородного гріха. Довкола повно халяви і вічної прухи. Треба тільки поміняти точку зору. Я б хотів, щоб книжка «Таке» жила довго. В ній до фіга любові й мудрих думок. Це реально пруха, з якою не зрівняються жодні наркотики».

Тому бажаю всім приємного занурення.

Іздрик - Таке (2009)

слухати

Назва Таке
Рік 2009
Автор і виконавець Іздрик
Жанр постмодернізм
Видавництво КСД
Мова українська
Тип аудіокнига
Якість mp3 / 64 kbps
Тривалість 5:10:05
Розмір 149.24 mb

качати

Іздрик - Таке (2009)
Комментарии к новости
вадим
vereman7 декабря 2010 12:47
Цікаво, що саме в цьому році я його відкрив для себе, і він, автоматично, став "Письменником 2010 року" в моєму власному рейтингу wink І тільки-но я прочитав "Таке", як вона з'явилась на рідному сайті. Це диво - це я і про появу і про книгу.) Читайте, воно того варте!
Окрема подяка за МР3!
07
12
икогнитО
Лом7 декабря 2010 18:36
Спасибо.
07
12
Melanholik8 декабря 2010 13:53
переводчик ... а с русского на украинский, не переводит, жалко))
08
12
djadik10 декабря 2010 15:06
Дякую , неочікувано ....
10
12
romko
romko77711 декабря 2010 18:36
Луц dont smile
Іздрик - це канєшно наше постмодерністське всьо.
Читати твори Юрка приємно і легко. Бо в них немає анархії слів, спроби акцентувати увагу читачів на ненормативній лексиці чи ще бозна-яких дурницях.

Як то так немає?А розділ "Про мудаків" в "Воццеку"?
11
12
Ігор
Peshuk12 декабря 2010 21:54
Велике ДЯКУЮ!!!
12
12
Dima
3zub13 декабря 2010 19:46
"Про мудаків" в "Воццеку" - цілком конкретний опис мудаків, чи то пак "лохів, гопів і т.і."...
алесс гут
13
12
сафият
blandinka9 февраля 2011 12:54
не втрималась!
ТАКЕ - мене шокувало, захопило, пригнiтило!!!!!!!!!
ви побачили свiт моiи очима! am
пережила катарсис!!!!!!!!
хочу вислосити свiй респект з приводу досконалоi мови та неперевершено стилicтики!!!
09
02
Vespial13 февраля 2011 01:47
Дякую, до цієї публікації я ніколи про нього навіть не чув. Подивився інтерв'ю, презентацію, зацікавило. Недурний такий чолов'яга. Додав у закладки в мозку купити Таке, як буду наступного разу на Петрівці. І ось нещодавно нарешті втілив у життя. Оскільки у порівнянні з російськими виданнями наші книжки коштують сміховинних грошей, взяв на додачу ще й 3:1. Таке - супер, Острів КРК - супер, читаю Воццека. Відтепер він, мабуть, один з моїх улюблених письменників. Настільки все це близько, настільки нагадує власне життя... крім, хіба що, описів трипів, які мені й не снилися. Алкогольний період зн-а-ачно зрозуміліший. Ну, і описи стосунків, їх завершення і подальших відчуттів вражають. Чи, може, це у всіх все однаково?
Щоправда, "читати легко" - це іноді перебільшення. Так, хочеться та можеться проковтнути том за день, але не варто, ящєтаю. Багато можна впустити. Краще читати вдумливо, малими порціями, щось одразу перечитувати - тоді ефект значно потужніший.
Респект, карочє.
13
02
moroziche30 января 2020 23:52
у 16 році "Номінація" вийшла)
30
01
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Лента комментариев
18 октября 2023 19:12
...
а флака ні в кого немає?
3 мая 2023 12:14
...
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=6170562
22 апреля 2023 15:49
...
Інтерв'ю з Олександром Піпою
20 апреля 2023 13:05
...
Может у кого сохранилась эта компиляция? Киньте ссыль в личку или реапните плиз)))
19 декабря 2022 14:53
...
fail ne neyden(((((((((((((
21 ноября 2022 20:02
...
Дякую за знайомство!