Xorosho » Хорошие Книги » Милан Кундера. «Вальс на прощание»
0
0

Милан Кундера. «Вальс на прощание»

опубликовал vishnus 10-09-2009, 20:23
Милан Кундера. «Вальс на прощание»Ну что еще можно найти в книге современника Пражской весны? А еще говорят, только тссс,- он предатель. Да, да, официально – национальный герой Чехии. А сейчас – французский подданый. Но вещи, которые он творит, бесподобны. С горчинкой.
Роман «Вальс на прощанье» «протанцовывает» за пять дней на одном дыхании (раз, два, три, раз, два, три) много человеческих судеб, непонимания между супругами, любовниками и рядом возлежащими (или имеющими намерения), и кружит, кружит до края пропасти. Начинается тривиальной историей и заканчивается игрой в прятки с любовью, ненавистью, ложью, смертью и … снова жизнью, - воздушной, легкой, искренней.
Дверь открылась, и вошел ребенок - девочка лет пяти в белом платьице с воланчиками, опоясанная широкой белой лентой, завязанной на спине большим бантом, концы которого похожи были на крылья. В руке она сжимала стебель большого георгина.

P)S После прочтения тянет рисовать.

Либрусек
Комментарии к новости
Лом
lom124610 сентября 2009 20:44
В свое время всего Кундеру прочел и перечёл. Это одна из его лучших книг.
10
09
chortopoloh11 сентября 2009 06:55
кундера - це політика через секс, що не вражає як комбінацією так і елементами зокрема. купа саморефлексій, що похапцем, причому, враження - абсолютно несвідомо з боку автора - маскуються під психологію, яка шкутильгає тут на відміну від драматургії, що тихенько хиляє на одній ніжці, аж на дві ратички.

психологія така ж незграбна як метання між тими двома обраними темами - тілесністю (прописаною нездало і якось нечисто як і в фільмі про нестерпну легк..), та суспільною актуальністю - послухайте, так, кожному поколінню потрібна драма, всі ж бо покоління загублені - хто першою, хто другою св. війнами, хто празькою весною, хто відсутністю війн - потрібно для лишньої морщини і (в)таємнич(ен)ого погляду, але навіщо це постійно утилізувати, перетравлювати і тицяти повсюдно: нагадує пенсіонерів, що навіть у відповідь про сьогоднішню погоду вплетуть 'а я пам'ятаю як у 41ому..', причому тих з них, які безсоромно в той час втикали у тилу, зручно відмазавшись від фронту.

то однотипність персонажів (або якась штампованість їх же), то якась театральна контрасність, елементи невиправданого в подальшому сюжеті містицизму.

коротше, є щось таке нездорове в самому мілані, що просочується у всі його твори, органічно розїдаючи картинку, ніби і не погано, місцями прохоплюється щось, думаєш ну, що там, ну, але тут лажовість проступає по швам, і навіть те розходиться на клапті.
11
09
tigra-uki
tigra-uki12 сентября 2009 08:35
Как ни странно это звучит, я бы согласилась в некоторой степени с каждым автором, кто высказался выше...
На данный момент я не нашла 100% верных (лично для себя) формулировок своего отношения к его произведениям, но понятно , что со временем мое отношение к творчеству Кундеры стало неоднозначным (мне кажется явление распространенное в отношении многих авторов...или я ошибаюсь?)
12
09
moroziche16 сентября 2009 20:03
Может проще нужно?! Или получаешь удовольствие или до свидания. Каждая книга - некий путь, который проходишь, не понравилось - не возвращайся. Я, например, "Игру в классики" Кортасара несколько раз перечитывал. И с музыкой примерно то же.
16
09
chortopoloh18 сентября 2009 18:51
попередження: многа букаф

chortopoloh, так Ви читали цей твір, чи ні? Якщо читали, чим завинив саме цей твір?


vishnus, невже ви думаєте - звичайно, не претендую на право думати, що знаю, що ви подумали ) - мені вистачило б нахабства відгукуватись про твір, що не є мною прочитаним? ви мене переоцінюєте.

І, до речі, як саме ЦЕЙ твір співвідноситься з його рефлексіями?


говорячи про рефлексії, малась на увазі картинка психологічного, а не біографічного характеру, бо рефренність останнього вже б цілком свідомо задовбувала, а тут щось так органічно дістає, щось, що ти довго не можеш ідентифікувати, а потім ти усвідомлюєш, що це сам автор. це сумно. коли сам автор не дає прочитати твір )

Шкода, що Ви не спробували ототожнити себе з якимось з героїв роману і не "прожили" декілька днів в його оболонці


розумієте, до прикладу, у хорошій літературі тобі можуть подобатись і "погані" герої, при цьому ти розумітимеш однозначність (негативного) ставлення автора до нього. в полотні твору матиме право на існування і твоє власне ставлення, і ставлення творця, а кундера просто фізично не дає простору для твоєї думки. ну не поміщається, і все. причому, ну нехай вже, але ж і та його настільки плоска, як камбала, точніше, взагалі якась ірраціональна, - бо ти ж ніколи б не подумав, що в такій ситуації можна так діяти, тим більше, ти не схильний думати, що взагалі хто-небудь схильний так думати ) а жити ірраціональними персонажами можна. проте, лише тоді, коли вони принаймні цікаві.

адже Ви не думаєте - "ця дитина нікчема, тому що її батьки дурнуваті хапуги"


гм. ви хочете про це поговорити? це у вас бунтує ввічливість. проти генетики. причому остання зовсім безпардонно виграє. а ви хіба не думаєте, що: "у двох синіх кульок народитися червона ну ніяк не може. хіба, що синя зрадила синього з" ну ітеде.

а взагалі. ви праві. я так не думаю. у мене взагалі не виникає підстав думати про дітей "дурнуватих хапуг" (бг, доречі, в "вибране")). в моєму обмеженому словнику такий вираз би нізащо не сформувався), бо це попахує мазохізмом і трохи латентним імбецилізмом.


(з.і. ну і якби решта не поміщається). мабуть це на краще. але якщо захочете дочитати, то відпишіть щос змістовне типу "." абощо, бо тут лімітований розмір коментів)
18
09
Максим
amok0727 июля 2011 17:16
Никак... Аж странно.
27
07
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гости, не могут оставлять комментарии к данной публикации.
Лента комментариев
18 октября 2023 19:12
...
а флака ні в кого немає?
3 мая 2023 12:14
...
https://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=6170562
22 апреля 2023 15:49
...
Інтерв'ю з Олександром Піпою
20 апреля 2023 13:05
...
Может у кого сохранилась эта компиляция? Киньте ссыль в личку или реапните плиз)))
19 декабря 2022 14:53
...
fail ne neyden(((((((((((((
21 ноября 2022 20:02
...
Дякую за знайомство!